Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyi alvásra van szükségem a koromhoz?

Mennyi alvásra van szükségem a koromhoz?

Nem kétséges, hogy az alvás az egészséges életmód fontos része minden életkorban, ám az élet különböző szakaszaiban szükséges alvásmennyiség nagyon eltérő lehet. Fontos tehát az ideális alvásmennyiség ismerete, amire az embernek az adott életkorában szüksége van, hogy aztán a legjobb életét élvezhesse, és elkerüljön számos meglepő egészségügyi problémát.

Tehát, ha valaha is azon tűnődött: "Mennyi alvásra van szükségem?", akkor nincs egyedül. Az alábbiak szerint megtudhatja, hogy Ön és a szerettei ideálisan alszanak-e az adott életkorukban:

ÚJSZÜLÖTT

Nem meglepő, hogy az újszülöttek (0-3 hónapos) alszanak a legjobban, általában napi 16-18 órát. Ahhoz, hogy megkapja a megfelelő pihenést a kis testük. Az újszülött alvása kiszámíthatatlan, éjjel-nappal előfordul, váltakozva egy-három órán át tartó ébrenléti periódusokkal. Az alvási időszakok néhány perctől néhány óráig tarthatnak. Az újszülött alvásának kb. 50% -át azonnali szemmozgási (REM, Rapid Eye Movement) szakaszban töltik el, amelyben az álmok történnek. Bár nem teljesen értik, úgy gondolják, hogy a REM alvás segít a nap folyamán megszerzett információk feldolgozásában.

CSECSEMŐ

A csecsemők öregedésével az alvással töltött idő fokozatosan csökken. A csecsemők (4-11 hónapos) napi 12-16 órát alszanak. Az alvás ezen óráinak elérése érdekében a csecsemő alvása gyakran tartalmaz több nappali alvást, amelyek 30 perctől két óráig tarthatnak.

Ebben az életszakaszban alakul ki a csecsemő életében a cirkadián ritmus. Már hat héttel és 3-6 hónappal a legtöbb csecsemőnél kiformálódik a rendszeres alvás-ébrenlét ciklus. A 9. hónapra a csecsemők kb. 70-80% -a aludhat éjszaka az újonnan létrejött cirkadián ritmus miatt.

KISGYERMEK

Ahogy a csecsemő kisgyermekké fejlődik, ismét kevesebb alvásra van szüksége a megfelelő működéshez. A kisgyermekek (1–2 éves) napi 11–14 órát alszanak, beleértve a napi körülbelül egy órás szundikálást is. A kisgyermek növekvő társadalmi, kognitív és motoros képességei - és a képzelet fejlődése - azonban akadályozhatják az alvást. A lefekvés ellenállása, az éjszakai ébredés és a figyelmet igénylő problémák, az éjszakai félelmek és a rémálmok gyakoriak ebben az élet szakaszban. Ezek elkerülhetők, ha a gyerekek megtanulják a jó szokásokat, például: ha elálmosodik ágyba menni, a jó alvási környezetet fenntartani és a szüleitől függetlenül elaludni.

ÓVODÁS

Mire egy gyermek elkezdi az óvodát (3–5 éves), éjszaka 11–13 órát aludnia kell. Általában a nappali alvás már nem szükséges, mire a gyermekek elérik az öt évet, de egyes gyermekek továbbra is sziesztázhatnak, hogy alkalmanként kiegészítsék az éjszakai alvást.

Az elalvási és éjszakai felébredési nehézségek ebben a korban általános problémákká válhatnak. A gyermek képzeletének fejlődése éjszakai félelmekhez és rémálmokhoz vezethet, valamint alvajárás is kialakulhat.

ISKOLÁS KOR

A rendszeres nappali oktatásban való részvétel után a 6–13 éves gyermekeknek kb. 9–11 órát kell aludniuk éjjel. Az iskola, a sport és az iskolán kívüli tevékenységek iránti növekvő igények azonban ezt megnehezíthetik. Továbbá, mivel a gyermekek egyre inkább érdeklődnek a televízió, az elektronikus eszközök és az internet iránt, ez is zavarhatja az alvást.

Ha a tévézés és a lefekvés túl közel esik egymáshoz, akkor az összekapcsolható az elalvási nehézséggel, a gyermek ellenkezik, így kevesebbet alszik, mint amire szükség van. Az ilyen korú gyermekek alvásmentességét azonban elkerülhetik az alváskörnyezet olyan változásai, amelyek megakadályozzák a figyelemelterelést és a jó alvási szokások gyakorlását, ideértve a korai lefektetést: 7 és 8 óra között.

TINÉDZSER

A tizenéveseknek (14-17 év) minden este 8-10 órát kell aludniuk; azonban ebben az életszakaszban ezt sokszor nehéz betartani. A „testórájuk” változásai miatt a tizenévesek szeretnek késő este elaludni, és reggel később felébredni. Ez késleltetett alvásfázisú szindrómához (DSPD, Delayed Sleep Phase Disorder) vezethet, amely állapotban az alvásmintázatot előre tolják.

Az alvással kapcsolatos problémák elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a gyermekek az élet korai szakaszában fejlesszenek ki erős alvási gyakorlatokat és rutinokat. A tinédzsereket ösztönözni kell az egészséges alvási szokások kialakítására, hogy a saját felnőtt életükben az alvást már prioritássá tegyék.

FELNŐTT

Végezetül, mennyi alvásra van szüksége a felnőtteknek? Nem meglepő, hogy a 18 éves és annál idősebb felnőttek kevesebb alvást igényelnek, mint a gyerekek és serdülők. A felnőtteknek azonban legalább 7-9 óra alvásra van szükségük egy éjszaka. Az ember öregedésével az alvás minősége romlik: a felnőttek kevesebb időt töltenek az alvás mély szakaszában, és éjjel gyakrabban ébrednek. 

A tizenévesekhez hasonlóan az idősebb felnőtteknek is megváltozik a „testórájuk”, de a másik irányba: éjjel korábban alszanak el, és reggel korábban kelnek fel. A test biológiai órájában bekövetkezett változások ellenére az egészséges alvási szokások a korai életkorban megakadályozzák a felnőtteket abban, hogy később az alváshoz kapcsolódó nem kívánt betegségeket találjanak.

Röviden: fontos felismerni az alvásigényt a különböző életkorban, annak érdekében, hogy fenntartsuk a jó egészséget. A krónikus alváshiány olyan problémákat okozhat, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a stroke és még a mentális betegségek kialakulása is. A megfelelő pihenés megakadályozhatja ezeket a problémákat, és a jó életmód nélkülözhetetlen része!